ΠΦΣ: ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Νοέμβριος 2018 07:53

           Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2018

     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

                                ΝΠΔΔ

        

Αριθμ. Πρωτ. 5705

 

Προς: 1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

           2. Περιφέρειες της Χώρας

 

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας, Τμήμα Β΄

 

Θέμα: «Συστεγάσεις Φαρμακείων»

Παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο ότι παρά τα αναφερόμενα στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 109/11.01.2017 έγγραφο του Π.Φ.Σ., ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας (ευτυχώς όχι πολλές, αλλά αρκετές) εσφαλμένως επιμένουν να απαιτούν οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να συστεγαστούν σύμφωνα με κείμενες διατάξεις, να συστήνουν την κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή να τροποποιούν αναλόγως την τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία) πριν την χορήγηση από την Υπηρεσία της άδειας λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προκειμένου εν συνεχεία να χορηγήσουν την εν λόγω άδεια.

Η απαίτηση αυτή είναι καθ’ όλα εσφαλμένη, καθώς ουδέν σχετικώς προβλέπεται δυνάμει των κείμενων διατάξεων.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου καθώς και της άδειας λειτουργίας συστεγαζόμενων φαρμακείων ορίζονται σαφώς και περιοριστικώς. Το δε πρόσφατο υπ’ αριθμόν 64/2018 Π.Δ. (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018) «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού - Ίδρυση φαρμακείου» προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο υποχρεούται ο φαρμακοποιός να προσκομίσει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.

Έτσι, το άρθρο 218 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄ 160), με το οποίο αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1963/1991, ορίζει ειδικώς και συγκεκριμένως το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από τον αρμόδια Περιφέρεια.

Επίσης το άρθρο 7 του Ν. 1963/1991, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ορίζει την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη συστέγαση φαρμακείων (υπό ίδρυση με λειτουργούντα, καθώς και λειτουργούντα μεταξύ τους). Η παρ. 6 του ως άνω άρθρου ορίζει ότι τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, που συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οριζομένων συνδιαχειριστών όλων των συμμετεχόντων στη συστέγαση φαρμακοποιών.

            Ομοίως, δυνάμει

του άρθρου 36 παρ. 6 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄ 31), ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακείο. Και σε αυτή την περίπτωση τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.

            Τέλος, το άρθρο 2 παρ. 5δ του υπ’ αριθμόν 64/2018 Π/Δτος (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018) ορίζει ότι «Ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών, θεωρημένο από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώρισή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας.».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων σκοπό έχει ακριβώς την εκμετάλλευση των συστεγαζόμενων φαρμακείων, απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας των οποίων είναι η προηγούμενη χορήγηση της σχετικής άδειας.

Συνεπώς σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρώτα χορηγείται η άδεια λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας και εν συνεχεία συστήνεται η κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή τροποποιείται αναλόγως η τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία). Κατόπιν, εντός ενός μηνός από τη σύσταση ή την τροποποίηση ο φαρμακοποιός προσκομίζει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι ΟΛΕΣ οι εταιρείες εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων θα πρέπει να συστήνονται (ή να τροποποιούνται αναλόγως) με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ανεξαρτήτως ποιοι συμμετέχουν στην εταιρεία (συγγενείς ή μη).

Και φυσικά, οι εταιρείες εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων θα υποχρεωτικά λειτουργούν υπό τη μορφή της ομορρύθμου εταιρείας και μόνο.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση

Ηλίας Δημητρέλλος

Νομικός Σύμβουλος

Π.Φ.Σ.