Γενικές ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Παράταση στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Μάρτιος 2024 07:22

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2024

Σας αποστέλλουμε Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ σύμφωνα με το οποίο δίνεται παράταση στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS - ταμειακών μηχανών.Εκ του ΠΦΣ

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

 
Ενημέρωση για τρέχοντα φορολογικά και εργασιακά θέματα PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος 2024 11:01

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα,  23 Φεβρουαρίου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 800

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε εξέλιξη βρίσκονται φορολογικά και εργασιακά θέματα που ενδιαφέρουν και τον κλάδο μας, για τα οποία τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν στην υλοποίηση τους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ και με τα ως τώρα δεδομένα, οι τρόποι διασύνδεσης των προγραμμάτων και εφαρμογών τιμολόγησης με τα τερματικά EFT/POS μπορεί να επιτευχθεί με :

Α) Αναβάθμιση των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι σήμερα, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η διαδικασία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί σε συνεργασία των παρόχων POS και των εταιριών υποστήριξης των ταμειακών μηχανών.
Oι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά, ότι υπάρχουν ταμειακές μηχανές που είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω ασυμβατότητας, δεν είναι δυνατόν να διασυνδεθούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν POS που επίσης δεν είναι δυνατό να αναβαθμισθούν.

Β)  Αναφορικά με όσους χρησιμοποιούν Φορολογικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ), απαιτείται η προμήθεια ΦΗΜΑΣ νέας γενιάς προς αντικατάσταση των υπαρχόντων και προς το παρόν δεν υπάρχει στην αγορά καμία διαθεσιμότητα σε ΦΗΜΑΣ οι οποίοι να είναι συμβατοί με την ΑΑΔΕ και να επιτυγχάνουν διασύνδεση με τα POS.

Γ)  Πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σχετικά με ερωτήματα τα οποία δεχόμαστε για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος φαρμακοποιός να έλθει σε επικοινωνία με την εταιρεία του μηχανογραφικού προγράμματος του φαρμακείου του, για την επιλογή κατάλληλου παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Εφιστούμε την προσοχή σας διότι όλοι οι πάροχοι δεν είναι συμβεβλημένοι με την ΑΑΔΕ, όπως επίσης ότι απαιτείται έρευνα αγοράς για τα συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρονικής τιμολόγησης που προσφέρονται σχετικά με τις αποδείξεις λιανικής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που εκδίδονται, τα οποία δύναται και να διαχωριστούν (πχ. να επιλεγεί μόνο το πακέτο για ηλεκτρονικά τιμολόγια).

Εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν με τη διασύνδεση και δικτύωση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων φαρμακείων μας που πρέπει να διασυνδεθούν εντός ελαχίστων ημερών, την αδυναμία προμήθειας νέων ταμειακών μηχανών όπου αυτό απαιτείται και την προμήθεια νέων φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ) που θα αντικαθιστούν τους παλιούς, ζητήθηκε παράταση έξι (6) μηνών στις παραπάνω απαιτήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν έχει δοθεί παράταση μέχρι σήμερα.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διερεύνησε τη δυνατότητα εξεύρεσης προσφορών από παρόχους ψηφιακής κάρτας, προκειμένου τα φαρμακεία να επιτύχουν ανταγωνιστικές τιμές.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε σχετικά με την επιλογή κατάλληλου παρόχου ψηφιακής κάρτας, ότι ο κάθε λογιστής χρησιμοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να είναι συμβατό με την εφαρμογή του παρόχου ψηφιακής κάρτας που θα επιλέξετε, προκειμένου να επιτύχετε αυτόματη μεταφορά των δεδομένων.

Είναι σημαντικό να υπάρχει διαρκής και κατάλληλη υποστήριξη του παρόχου προς το φαρμακείο για την παραμετροποίηση και την εκπαίδευση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης αυτό να έχει την δυνατότητα προειδοποίησης προς τον εργοδότη στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αμελήσει να ενημερώσει την εφαρμογή της κάρτας εργασίας.

Για οτιδήποτε νεότερο σχετικά με την πορεία των εξελίξεων θα υπάρξει ενημέρωση.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Δημοσιεύθηκε η Υπ. απόφαση για το πλαφόν στην επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2024 06:41

Αθήνα,  19  Φεβρουαρίου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 722

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η επισυναπτόμενη Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024) σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται πλαφόν 3 ευρώ ανά εμβαλάγιο γενοσήμου στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).

Αναμένεται η προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ και των πληροφοριακών συστημάτων των εταιρειών κατασκευής λογισμικού φαρμακείων ώστε οι συνταγές να εκτελούνται βάσει της νέας αυτής Υπουργικής απόφασης και θα σας ενημερώσουμε εκ νέου όταν αυτή υλοποιηθεί.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Υπ. Υγείας: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τη «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων»-Πλαφόν 3 ευρώ στην επιβάρυνση στα γενόσημα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2024 06:50

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

OΥπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ για κάθε σκεύασμα.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση "κόφτη" στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».

 
 
Δελτίο Τύπου ΠΦΣ για τις συμμετοχές στα γενόσημα φάρμακα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2024 10:47

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

 
Ενημέρωση σχετικά με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων κατά την εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων από 12 Φεβρουαρίου 2024 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2024 12:13

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2024

 Αριθμ. Πρωτ. 665

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων κατά την εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων από 12 Φεβρουαρίου 2024»


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Σε απάντηση ερωτημάτων που δεχόμαστε αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό.


Παράδειγμα: Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης). Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία!!! Πχ.

• ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB - Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)


• TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 - Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)


• LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 - Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

Ενημέρωση Π.Φ.Σ.

Προτείνουμε στην περίπτωση παραπόνων από ασφαλισμένους κατά την εκτέλεση των συνταγών να χρησιμοποιείται ο παρακάτω πίνακας ενημέρωσης:
 

Ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι οι αξίες των συμμετοχών στις συνταγές φαρμάκων, οι οποίες εκτελούνται στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, προκύπτουν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από τον φαρμακοποιό.

 

Κατά αυτόν το τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις στα ποσοστά συμμετοχής 0%, 10% και 25% επί της συνταγής, προκύπτουν επιβαρύνσεις που καλείται ο ασφαλισμένος να καταβάλει, ανεξαρτήτως αν προμηθεύετε γενόσημα φάρμακα, φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους (offpatent) ή πρωτότυπα φάρμακα (onpatent).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
 
 
 
Νέο διαδικτυακό σεμινάριο ΠΦΣ-ΙΔΕΕΑΦ την Τετάρτη 21/02 στις 17:30 με θέμα “Κατάρτιση Φαρμακοποιών στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών” PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2024 12:10

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών ( ΙΔΕΕΑΦ) έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:

«Κατάρτιση Φαρμακοποιών στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών»

που θα διεξαχθεί σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

και ώρα 17:30-20:00.

Το σεμινάριο διεξάγεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας  (Ε.Δ.κ.Β.), έναν οργανισμό με όραμα την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών και

η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου

_________________________________

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν:

  • Ορισμοί και μορφές της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ), ο κύκλος της βίας, επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων
  • Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από τη ΒΕΣ
  • Το μέγεθος του φαινομένου
  • Σχέση της ΒΕΣ με τα στερεότυπα του φύλου και την πατριαρχική δομή της κοινωνίας
  • Η επίδραση της ΒΕΣ στα παιδιά

Το σεμινάριο διεξάγεται σε ζωντανή μετάδοση, για να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και φυσικά απαντήσεων από την εκπαιδεύτρια. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:30-17:45         Έναρξη-Χαιρετισμοί πρόεδρου ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά και προέδρου ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:   Εμμανουήλ Κατσαράκης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΠΦΣ, Πρόεδρος Φ.Σ. Χανίων

17:45-19:30        Εκπαιδεύτρια Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος PhD, Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας:

                            «Κατάρτιση Φαρμακοποιών στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών:

ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ)»

19:30-20:00         Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

 
ΗΔΙΚΑ: Αποκατάσταση της εκτέλεσης συνταγών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2024 10:57

12/02/2024

H ΗΔΙΚΑ ενημερώνει ότι στις 11:55 αποκαταστάθηκε στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το πρόβλημα στις τιμές αποζημίωσης της νέας Θετικής Λίστας Φαρμάκων.

Οι χρήστες φαρμακοποιοί μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν συνταγές στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ εδώ.

 
ΠΦΣ: ενημέρωση για την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των ελλειπόντων φαρμάκων PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2024 09:10

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 355

Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία πλατφόρμας προς ενημέρωση των πολιτών για τη διαθεσιμότητα των ελλειπτικών φαρμάκων, σας ενημερώνουμε ότι τα αποθέματα των φαρμακείων αποτελούν εμπορικά δεδομένα που δεν δημοσιοποιούνται. Συνεπώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει η εφαρμογή, και να λαμβάνει γνώση ο πολίτης μέσα από αυτήν τα αποθέματα των φαρμακείων, με το ίδιο σκεπτικό που τα εμπορικά δεδομένα και αποθέματα των φαρμακαποθηκών δεν είναι γνωστά στα φαρμακεία και στους πολίτες.

Η εφαρμογή αυτή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, λειτουργεί λαμβάνοντας σε ημερήσια βάση τις πωλήσεις των εταιρειών προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, τις πωλήσεις των φαρμακαποθηκών προς τα φαρμακεία, καθώς και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, όπως και τις εκτελέσεις των συνταγών από την ΗΔΙΚΑ, χωρίς να απαιτούνται δηλώσεις αποθεμάτων από τα φαρμακεία μας.

Άλλωστε το Υπουργείο Υγείας μας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι δεν θα απαιτηθούν καταγραφές αποθεμάτων από τα φαρμακεία, κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό.

Η εφαρμογή αυτή πρέπει να έχει αποκλειστικό στόχο, παρακολουθώντας τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, να εξασφαλίζει την επάρκεια των φαρμάκων και την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία του Έλληνα ασθενούς.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 
Δελτίο Τύπου για την απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2024 11:23

Αθήνα,  23 Ιανουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου

_____________________________________________________________________

          Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.

Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!!!

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.

Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 204